Fórum

  

 Tisztelt látogató!

    Ezúton is szeretnénk teret biztosítani az észrevételek, kérések, ötletek továbbítására. Azt természetesen nem ígérhetjük, hogy minden hozzászólást maradéktalanul közzéteszünk a weboldalon, de a jó ízlés és a "nyomdafesték" határain belül minden észrevétel helyet kaphat a fórumban.

    Örömmel várjuk észrevételeit!

    admin@obecbina.sk

    (a címre kattintva küldheti el levelét)

Levelet kaptunk:

 

Dobry den,
chcel by som sa opytat na jeden detail zo stranky. Uvadza sa tu:
"
Je všeobecne známe, že bratia alebo príbuzní «Hunt» a «Poznan», švábski pancieroví rytieri pôvodne plánovali, že so svojimi ozbrojencami prejdú cez Maďarsko do prímorských oblastí, ale medzičasom ich knieža Gejza povolal do svojich služieb."

Z ktorych pramenov ste cerpali o svabskom povode Hunta a Poznana? Historik Dvorak a nielen on, tvrdi, ze to boli Slovania (podla obradu opasania sv. Stefana, ked mu pomahali proti Kopanovi).

Dakujem.  M. Kantor

 

Jó napot,

szeretnék rákérdezni egy apróságra a weboldalon. Azt írják, hogy:

Tudvalevő dolog, hogy a «Hunt» és «Pázmán» nevü fivérek vagy rokonok, svábországi pánczélos vitézek, eredetileg azt tervezték, hogy fegyvereseikkel együtt Magyarországon keresztül a tengervidékre vonulnak, közben azonban Gyécsa fejedelem őket saját szolgálatába vette fel.

 

Milyen forrásból van az információ a Hunt-Pázmány nemzetség sváb származását illetrően? Dvorak történész szerint (és nem csak szerinte) ők Szlávok voltak (szokás szerint karddal körülövezték Szent Istvánt, amikor Koppány ellen segítettek neki...)

Köszönöm. M. Kantor

Tisztelt Kantor Úr!

Örülök a kérdésének, mert ez arról tanúskodik, hogy beleolvasott a község weboldalán a történelmi részbe is! A szöveg végén megtalálható a forrás, amiből kiemeltem a cikket.  Az említett írás a Turul című kiadványból  került a weboldalra minden átírás nélkül. A kiadvány 1883-tól 1943-ig negyedévente jelent meg Magyarországon a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság gondozásában. Céljuk a történelmi társtudományok – heraldika, diplomatika, sphragistika (pecsétismeretek) genealógia és a magyar családok történetének okleveles – kutatása és publikálása volt.

A Wikipédián Kézai Simon történész szerint a Hont (Hunt) és Pázmány (Patzmann) testvérek Sváb földről származó páncélos lovagok voltak. Szintén a wikipédián olvasható, hogy „Azon napokban jött be Hont és Pázmán is, kik Szent István királyt a Garan vizében német szokás szerint karddal körülövezték…” Az együtt nevezett Hont-Pázmány nemzetségnek csak 1206-tól van okleveles nyoma!

Ugyanez olvasható az angol nyelvű wikipédián is: The next arrivals were Hunt and Pazman, two half-brothers, courageous knights of Swabian origin.

Az Ön által felvetett származásra mindössze egyetlen utalást találtam, mi szerint: 

“A Pázmány család az ősrégi Hont-Pázmány nemzetségből származik, melyet egyes történészek Hont-Pázmannak, Hunt-Pazmannak, illetve Hunt-Poznannak neveznek, s szerintük nagymorva eredetű főúri családról van szó. A nemzetség tagjai az Árpád-kori Magyarországon már mint főurak voltak ismertek. Elfogadottabb vélemény azonban, hogy a Hont - Pázmányok valamelyik német tartományból jöttek I. István udvarába. Már 1001—1003 között említés történik arról, hogy a Hont-Pázmány főurak I. István kíséretében voltak.“

Köszönöm érdeklődését!

Tisztelettel: Vavreczky József, Bény község honlapjának  adminisztrátora.

Dobrý den do Bíně
můj praprastýc Metoděj Řihánek se přistěhoval do Vaší obce někdy v roce 1928 a víc jsme o něm nevěděli. Asi před měsícem jsem se při cestě do Nových Zámků zastavil v Bíni s malinkou nadějí jestli něco objevím a byl jsem velmi potěšen přístupem matrikářek, které mi doložili kdy můj předek zemřel, kde bydlel a ve své přesné databázi ukázali jeho hrob. Skoro po 60 ti letech od jeho smrti jsem mohl zapálit svíčku na jeho hrobě jako pravnuk jeho bratra, byla to pro mne velmi dojemná chvíle..díky za to. Pokud někdo připojí vzpomínku na něj budu jen rád.


                                                                                     Milan Řihánek

Jó napot Bényiek!

az én dédnagybátyám Metodej Řihánek valamikor 1928 tájékán az Önök falujába költözött, és mi ettől többet nem is tudtunk róla. Körülbelül egy hónappal ezelőtt Érsakújvár felé vitt az utam és megálltam Bényben is azzal a csekély reménnyel, hogy valamit kiderítek nagybátyám felől. Nagyon megörültem és jól esett az anyakönyvezetőnő készsége és segíteniakarása, mivel tudtomra adta, hogy nagybátyám mikor halt meg, hol lakott és a pontos temetői nyilvántartásban kikereste, hogy hol van eltemetve! Csaknem 60 eszetndő után tudtam így gyertyát gyújtani a sírján, mint az ő testvérének a dédunokája. Nagyon megható pillanat volt ez számomra. Ha valaki esetleg emlékezne rá és elmondaná nekem ezeket az emlékeket, nagy örömet okozna ezzel!

                                                                                        Milan Řihánek

Jónapot kivánok kedves polgármesterasszony!

 Egy ötletletem (tanácsom) volna a játszótérrel kapcsolatban. Egy "megsemmisíthetetlen" kis táblára ki lehetne írni és  felerősíteni olyan helyre ahol a legkevésbé zavarna a bényi "erős" gyerekeknek a következőt. A játszótéren "x" korhatárig a balesetek elkerülése végett csak felnőtt felügyelete mellett lehet tartózkodni. ( esetleg ezt a falu rendeleteiben is meg lehetne fogalmazni)   Ezzel védve volna a községi hivatal  is, ha netán valami baleset történneEsetleg még valami hasonlót ami nem sértő de egy kicsit beindítja a rongálni vágyó fiatalok lelkiismeretét: "Megkérünk tartsd meg  tisztán és eredeti állapotban a játszóteret, hogy még sokáig játszhassunk itt." aláírás: Köszönjük! A bényi kisgyerekek.

Köszönöm hogy időt fordítottak a hozzászólásomra

tisztelettel Ecsek István

Tisztelettel megköszönöm a javaslatot! Ígérem, hogy rövid időn belül megvalósítjuk!

Čákvári Éva